
Een paar jaar geleden bedacht ik dat er een website zou moeten komen voor mooie woorden die dreigen te verdwijnen. De naam en url had ik ook al: Wijkplaats voor Wegkwijnende Woorden. Dus www.www.nl Zo’n internetadres bleek niet te mogen (je mag geen www in de naam stoppen), dus het werd: www.wegkwijnendewoorden.nl. Dat domein is geregistreerd, maar de website bestaat (nog) niet. Tijdgebrek en vervluchtende interesse.
Vanochtend aan de ontbijttafel kwam dankzij de Volkskrant het woord gispen boven. Marijke, toch een wandelend puzzelwoordenboek, kende het niet. Dus gispen kwijnt weg. Is het oudemannengezeur, deze droefenis over mooie woorden die verkommeren? Zal wel.
Af en toe is er een sprankje hoop. Want dochter Philo, die check this in de mond bestorven ligt, meldde laatst dat iets niet bijster interessant was. Gelukkig: bijster is gered!
Fred van Dijk schrijft:
Het is misschien wat laat dat ik reageer, maar kortgeleden had ik een korte berichtenwisseling met Peter waarin ik het woord "blikskaterij"gebruikte. Hij was van mening dat dit woord behouden moet blijven. Daarom wil dit er bij desze graag aan toevoegen.
Edoch, met Henk ben ik het beslist oneens en wel over de schrijfwijze van het woord 'heujen', dit moet beslist zijn 'heuen'. Het verdient zeker om behouden te blijven
Henk schrijft:
In spreektaal wordt, ook door mij, 'Bijster' nog regelmatig gebruikt. Om bijv. aan te geven dat iets "niet bijster best was". Bijster, ofwel het was "niet bijzonder goed", eigenlijk best wel slecht dus. UItservende woorden: tja, wie, met mij, gebruikt er nog regelmatig 'Edoch' of 'Heujen?