
Waarom zijn er altijd meer mannetjes- dan vrouwtjeseenden? Binnenkort gaan ze eieren leggen en broeden, op dit moment is het nog tijd voor koppelvorming. De eenden bij mij in de buurt zijn er druk mee. En dan valt me weer op, dat er zo veel meer mannetjes dan vrouwtjeseenden zijn. Er zwemmen minstens drie woerden (zo heten mannelijke eenden) rond elke eend (dat is de benaming van het vrouwtje). De topper tot nu toe is acht op één. En uiteindelijk wint één woerd de race en dobberen de concurrenten doel- en dameloos in de plomp.
Zijn vrouwelijke eendenkuikens zwakker dan eendenjongetjes? Worden ze daardoor eerder door rovers gesnaaid of door vorst geveld? Wie het weet mag het zeggen, want internet biedt geen antwoord.
06-04-2009
Monique schrijft:
Hoi Peter,
Bij toeval kwam ik op je weblog en vond daar je vraag.
Misschien kan ik je het antwoord geven. Ik heb dit antwoord niet zelf bedacht, maar las jaren geleden een stukje in het Utrechts Nieuwsblad geschreven door Henk Westbroek. In dit stukje beschreef hij dit fenomeen als volgt: De woerden zijn zwak (vooral in de winter) en overleven met moeite de koude. De mens is gek op eendjes en vindt het zielig voor ze als het koud is, dus.... we voeren ze stukjes brood. Eendjes voeren is voor jong en oud een geliefde bezigheid (nou ja, op pubers na dan). Gevolg: woerden hebben het makkelijker en overleven de koude winter die ze zonder extra voer niet overleefd zouden hebben. Het gevolg hiervan is dat we een overschot aan woerden in het voorjaar hebben. En dat overschot leidt dan weer tot een massale verkrachting van alle vrouwtjeseenden.
Kortom, de strekking van het verhaal van Henk Westbroek was dat we moeten stoppen met eendjes voeren.........
Zie je bij 'tiswat!
groet, Monique